Usein kysyttyä

Miksi linja-autot eivät noudata aikatauluja?

Aikataulut kertovat linja-auton arvioidun aikataulun. Liikenteen sujuvuus ja etenkin talvella myös ajokeli vaikuttavat linja-autojen ajoaikoihin, minkä vuoksi pysäkille ei ole aina mahdollista saapua aikataulun mukaisesti. Pitkillä linjoilla on ajantasauspysäkkejä, joita ei ohiteta etuajassa. Tyypillisesti tällaisia ovat linja-autoasemat.

Miksi aikataulut eivät aina sovi yhteen koulujen alkamis- ja päättymisaikataulujen kanssa?

Linja-auton reitti voi kulkea useamman kunnan läpi ja reitillä voi olla useita kouluja, oppilaitoksia ja työpaikkakeskittymiä, joihin kaikkiin kuljetaan samalla vuorolla. Tällöin voi olla käytännössä mahdotonta järjestää bussiaikataulut niin, ettei odotusaikaa ennen koulupäivän alkamista tai koulupäivän päätyttyä jäisi lainkaan.

Miksi kuljettaja ei pysähtynyt, vaikka heilautin kättä?

Voi olla, että kuljettaja ei ole muun liikenteen seuraamiselta huomannut asiakkaan antamaa kädenheilautusta tai ei huonon valaistuksen vuoksi havainnut asiakasta. Paras tapa varmistaa linja-auton pysähtyminen on nostaa kätensä reilusti ja hyvissä ajoin merkiksi kuljettajalle. Pimeällä käsimerkkiä on hyvä tehostaa vielä esimerkiksi heijastimella.

Kuka suunnittelee aikataulut ja reitit?

Aikataulut ja reitit suunnittelevat pääsääntöisesti liikennöitsijät. Aikataulutoiveet, kuten muukin yrityksiä koskeva palaute, kannattaa osoittaa suoraan asianomaiselle linja-autoyritykselle. Toiveita ja palautetta voi antaa myös Meri-Lapin joukkoliikenneviranomaiselle tämän sivuston ”Ota yhteyttä” -palautelomakkeella.

Mitkä maksuvälineet käyvät linja-autossa?

Linja-autossa maksuvälineenä käy käteinen. Muiden maksuvälineiden kelpoisuus vaihtelee yrityskohtaisesti.

Pitääkö linja-autossa käyttää turvavyötä?

Turvavyön käyttö on pakollista, mikäli turvavyö on asennettu linja-autoon. 

Onko linja-autossa seisomapaikkoja?

Joukkoliikennettä hoidetaan kahdenlaisella kalustolla. Ns. kaupunkiliikennekalustossa on pääsääntöisesti myös rekisteröityjä seisomapaikkoja. Sen sijaan ns. vakiovuorokalustossa rekisteröityjä seisomapaikkoja ei yleensä ole. Jos tällaisessa linja-autossa on seisovia matkustajia, tämä yleensä perustuu ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen (1257/1992) 38 §:n määräyksiin tilapäisestä henkilöylikuormasta. Asetuksen mukaan istumapaikkoja tulee olla sellainen määrä, että matkustajamäärä ei säännöllisesti ylitä auton istumapaikkojen määrää. Oikeus enintään 30 % ylikuormaan koskee satunnaisia tilanteita. Jos kyydissä on seisovia matkustajia, on linja-auton suurin sallittu nopeus enintään 80 km/h.

Mistä voin kysyä linja-autoon unohtuneita tavaroita?

Linja-autoon unohtuneita tavaroita voit kysellä kyseisestä yrityksestä.