Liput ja hinnat

Lippu- ja maksuvaihtoehdot linja-automatkalla

Linja-automatkan voi maksaa kertalipulla, sarjalipulla tai kausilipulla. Käytettävissä olevat lipputyypit vaihtelevat kotikunnan, matkan ja liikennettä hoitavan yrityksen mukaan. Kertalipun voi aina ostaa käteisellä linja-autosta. Joillekin vuoroille kertalipun voi ostaa myös ennen matkaa netistä www.matkahuolto.fi tai BusPay-matkapuhelinsovelluksella. Säännöllisesti matkustavan kannattaa ostaa erilliselle matkakortille ladattava hinnaltaan edullinen sarja- tai kausilippu. Nämä liput samoin kuin muutkin matkakortille ladattavat liput on ostettava ensimmäisen kerran Matkahuollon toimipisteestä, jonka jälkeen korttia voi ladata myös linja-autoissa tai R-kioskeissa. 

Maksutavat

Linja-autossa on suositeltavinta käyttää matkakorttia tai maksaa kertamatka joko käteisellä tai ennakkoon netissä. Käteismaksamisessa suositellaan käytettäväksi tasarahaa tai korkeintaan 20 euron seteliä. Muiden maksuvälineiden kelpoisuus vaihtelee yrityskohtaisesti. 

Matkahuollon palvelupisteessä lippulataukset voi maksaa käteisellä ja tavallisimmilla korteilla.

Kertaliput

Kauko- ja seutuliikenteessä yleisin käytössä oleva kertalipun lipputaksa on Matkahuollon perustaksa, jonka lisäksi moni yritys myy lippuja alennettuun hintaan esimerkiksi pidemmälle matkalle tai keskipäivän aikaan. Alennukset ovat yrityskohtaisia ja hintoja voi vertailla esimerkiksi Matkahuollon aikataulusivuilla. Myös Matkahuollon taksoista myönnetään alennuksia tietyille asiakasryhmille, kuten opiskelijoille, eläkeläisille ja varusmiehille. Lisätietoja Matkahuollon taksa-alennuksista löydät täältä.

Kemin kaupunkiliikenteessä käytetään kertalipuissa Matkahuollon perustaksaa. Tornion kaupunkiliikenteessä kertalipun hinta on 2 euroa aikuisilta ja 1 euro 4-17 -vuotiailta. Alle 4-vuotiailta ei peritä maksua.

Seutu- ja kaupunkiliput

Kemi-Tornio seutulipulla voi matkustaa rajattomasti 30 vuorokautta ostopäivästä Tornion, Kemin, Keminmaan, Tervolan, Simon ja Iin kuntien alueella. Seutulipun hinta määräytyy kotikunnan mukaan. Seutulippu maksaa iiläisille 74 € ja muille meri-lappilaisille 73 € (hinnat 1.2.2014 alkaen).

Tornion kaupunkilipulla voi matkustaa rajattomasti Tornion kaupunkimaisen paikallisliikenteen toiminta-alueella 30 vuorokautta ostopäivästä. Tornion kaupunkilipun hinta on 45,50 € (1.1.2012 alkaen).

Kemin kaupunkilipulla voi matkustaa rajattomasti Kemin kaupungin alueella 30 vuorokautta ostopäivästä. Kemin kaupunkilipun hinta on 42,50 € (1.1.2012 alkaen).

Keminmaan kaupunkilipulla voi matkustaa rajattomasti tietyllä alueella Keminmaa–Kemi-paikallislinjoilla 30 vuorokautta ostopäivästä. Keminmaan kaupunkilipun hinta on 45,50 € (1.1.2012 alkaen).

Seutu- ja kaupunkiliput ovat henkilökohtaisia ja lippua ostettaessa täytyy todistaa henkilöllisyys. Lippua myydään vain ao. kunnassa kirjoilla oleville henkilöille. Ensimmäisellä kerralla seutu- ja kaupunkilippu on ostettava Matkahuollon toimipisteestä. Lippu ladataan matkakortille, josta peritään 6,5 € (05/2016). Ensimmäisen latauksen jälkeen korttia voi ladata myös linja-autoissa tai R-kioskeissa. Käyttäjältä voidaan lisäksi periä tiettyjä linja-autoliikenteen lisämaksuja kuten pikavuoro- ja yölisä sekä maksu lastenvaunujen kuljettamisesta. Kaupunkilipuilla lastenvaunut kuljetetaan ilmaiseksi klo 10–14 välisenä aikana.

Muut

Tietoa Matkahuollon myymistä muista linja-autolipuista (mm. arvolippu, koulumatkatukilippu, JunaBussilippu) löydät Matkahuollon sivuilta. 

Lippu- ja maksuvaihtoehdot junamatkalla

Junissa käytössä oleviin lipputuotteisiin voi tutustua VR:n sivuilla. Junalipun voi ostaa VR:n verkkokaupasta tai VR:n asiakaspalvelusta. Meri-Lapissa lipun voi ostaa myös Kemin juna-aseman lippuautomaatista (avoinna ma-su klo 5.45-22.30) tai Matkahuollon Kemin toimipisteestä (30.9.2017 asti Kemin linja-autoasema, Asemakatu 13, avoinna ma-pe 7.30-17.30). 

VR Asiakaspalvelu p. 0600 41 900
Kotimaan kaukoliikenteen neuvonta, varaukset, aikataulut, hinnat, junaliput
Avoinna ma-su klo 7-22
1,99 €/vastattu puhelu + pvm